אחרי ספירת העומר: למה אסור להתחתן בתקופה הזאת?

כל זוג בישראל שבוחר להינשא כדת משה וישראל יודע שעליו לקחת בחשבון הגבלות שונות הקשורות בהלכה. טבילה לפני הנישואין, רישום ברבנות וחתונה עם רב מוסמך בלבד – אלו הם רק חלק מהדברים הכרוכים בנושאים ביהדות בימינו. עם זאת, עוד לפני שבכלל נוכל לעסוק בשאלות החשובות הללו, חייבים לשאול את עצמינו שאלה בסיסית הרבה יותר. מתי בכלל מותר להתחתן על פי היהדות והאם ישנן הגבלות. אז התשובה על רגל היא אחת היא שאכן קיימות הגבלות ולא ניתן למשל להינשא בימי שבת או בחגים, אך מעבר לכך ישנן עוד תקופות מוגדרות בהן אסור להינשא והמוכרת שבהן היא בלי ספק ספירת העומר. אז מהי בכלל התקופה הזו ומדוע חתונה אסורה בה? הנה מה שחשוב לדעת לקראת החתונה שלכם.

היכן נוכל למצוא מידע בנושא?

נתחיל בתקופת העומר, אז לפני שאנו מתחילים אנו רק רוצים לספר לכם כי באתר כיפה יש את המידע המלא על ספירת העומר ואם אתם מתכננים חתונה בקרוב מומלץ להיכנס וללמוד עוד על הנושא. מעבר לכך תוכלו ללמוד באופן כללי על הלכות החתונה ועל נושאים שונים בעולם היהדות וכן לראות נוסחים של טקסים, תפילות וברכות שמעניינים אתכם. מכאן נעבור לדבר על ספירת העומר ומדוע אסור להתחתן בתקופה זו של השנה.

מהי ספירת העומר?

ספירת העומר היא למעשה מצוות עשה מהתורה לפיה יש לספור כל יום שעובר במשך 49 ימים החל מהקרבת מנחת העומר. ביום החמישי של הספירה חוגגים את חג השבועות שנקרא כך על שם שבעת השבועות של הספירה. מקורה של המצווה הוא בספר ויקרא וקורבן העומר כאן הוא קורבן של גידולים חקלאיים, כלומר מנחה שמפרישים לקדוש ברוך. בימי קדם היו אלו ימים שמחים וכן נהוג היה גם לערוך בהם חתונות. עם זאת עם השנים קרו מספר מקרים שהפכו את הימים הללו לסוג של ימי אבל ולכן נאסרו חתונות על ידי רבנים.

 

 

מדוע אסור להתחתן בספירת העומר?

אם כך, מהם אותם אירועים היסטוריים שהתרחשו שהביאו לאיסור הזה? אנו מדברים בעצם על שני אירועים מרכזיים:

  • מרד בר כוכבא בין השנים 132-135 לספירה ועל פי המסורת ומחקרים נהרגו במהלך המרד הזה מעל 20,000 מתלמידיו של רבי עקיבא.
  • מסע הצלב הראשון באשכנז בשנת 1906 לספירה שבמהלכו פגעו צלבנים נוצרים ביהודים והשמידו קהילות רבות בגרמניה ובצרפת. על פי עדויות מן התקופה מרבית מן הפרעות הגדולות והאירועים המשמעותיים אירעו בחודש אייר ועד חג השבועות ולכך יש השפעה רבה על האיסור ועל מנהגי האבלות בתקופה.

חשוב לציין כי האבל לא מתמקד באירועים עצמם אל בסיבות להם. מקובל כי תלמידיו של רבי עקיבא מתו כי לא נהגו בכבוד אחד כלפי השני ולכן המסר של התקופה הזו היא להרבות באהבה וכבוד האחד כלפי השני, על אף חילוקי דעות שקיימים תמיד בעם ישראל.

מה אסור לעשות?

בתקופה הזו נוהגים למעשה במנהגי אבלות. מעבר לכך שאסור להתחתן גם אסור ללבוש בגדים חדשים, אסור להסתפר ואסור להתגלח. יש המקיימים את המנהגים עד ל״ג בעומר ויש המקיימים אותם עד לחג השבועות. כאשר מדובר על חתונה אזי ההלכה פוסקת לפי המסורת של החתן.

לסיכום

על אף שמדובר על זמנים נוחים מבחינת מזג אוויר בשנה, זוהי תקופה שבה אסור להתחתן. עוד לפני שאתם מחליטים איפה תתחתנו, איזה מנות תגישו ואיזה מוזיקה תתנגן ברחבה – חשוב למצוא תאריך מתאים שמותר מבחינה הלכתית.

גלילה לראש העמוד