מה עושים כאשר נולד ילד עם שיתוק מוחין?

לידה של ילד היא תמיד ברכה, אך לעיתים עם הלידה מתגלות בעיות שדורשות התמודדויות לא פשוטות, וכך גם נכון הדבר כאשר מגלים שהילד הרך נולד עם שיתוק מוחין. במקרה שכזה יש להתחיל להבין כיצד ניתן לסייע כדי שהילד יגדל לצד תנאים כמה שיותר תומכים ומקדמים, אך במקביל יש לבצע פעולה נוספת. ילד שנולד עם שיתוק מוחין צריך להציף שאלה חמורה: האם מדובר בתוצאה של רשלנות רפואית? אם אכן תגלו שהסיטואציה המורכבת קשורה לרשלנות, אומנם המצב הבריאותי לא ישתנה, אך כן תשיגו סכומי פיצוי משמעותיים, כאלו שיסייעו להעניק לילד את התנאים הטובים ביותר.

מעט על שיתוק מוחין

שיתוק מוחין אצל תינוקות לרוב נוגע לסיטואציה שהתרחשה בסמוך למועד הלידה, כאשר לרוב מדובר בחוסר של אספקת חמצן למוח, אם כי ישנן סיבות נוספות. ייתכן שמדובר בדימום תת מוחי, במשקל לידה נמוך, בזיהום בעת ההיריון, בחבלה בגיל הרך ועוד. המחלה עשויה לבוא לידי ביטוי במגוון דרכים. בהרעה בתפקוד המוטורי, שיתוק בגפיים, פגיעה בראייה, הפרעות למידה, בעיות בטווח התנועה ועוד. מכאן שאם מתמודדים עם הסיטואציה, ייתכן שמדובר במקרה של רשלנות רפואית שיתוק מוחין, ועל כן רצוי להתחיל לברר זאת בהקדם.

יש חשד – כיצד בודקים?

כיצד בודקים אם אכן התרחשה רשלנות רפואית? ובכן כל שנדרש לעשות זה להתחיל לאסוף תיעוד רפואי (כולל מתקופת ההיריון) ובו זמנית לברר לגבי עו"ד שמתמחה ברשלנות רפואית בנישה של שיתוק מוחין, או בנישה של היריון/ לידה. פה חשוב לחדד שני נושאים חשובים: תוכלו לפעול גם בעוד שנים אחדות, אך ככול שמקדימים לתבוע, כך יותר קל להשיג ראיות. הדבר השני נוגע להוצאה. טוב לדעת שאין צורך לשלם מהכיס הפרטי לעו"ד, אלא לרוב התגמול מגולם כאחוז ידוע מראש מסך הפיצוי. אומנם יש מגוון הוצאות משפטיות וכן נדרש לשלם לרופא מומחה, אל אלו הוצאות זניחות. כמו כן, ניתן להיות רגועים שאם עורך דין ממליץ להגיש תביעה, נראה שהסיכויים בצד שלכם – תהיו בטוחים שאף עורך דין אינו ממהר לעבוד בחינם.

מה עושים כאשר נולד ילד עם שיתוק מוחין?

כיצד ניתן לקדם את הילדים?

ניתן להקל על ילדים שלוקים בשיתוק מוחין, ואף ניתן לעבור עמם דרך מופלאה. יש לא מעט שיטות מרתקות שעשויות לסייע, כך שבהחלט שווה לברר ולחקור את הנושא. לצורך הדוגמה ניתן להעניק לילדים טיפולי פיזיותרפיה, להעניק תרופות שמונעות מהשרירים להתכווץ, להשלים עם טיפולי הידרותרפיה, ישנה שיטה שעונה לשם "חינוך המדריך" (באמצעותה מסייעים לילד לתפקד בעולם כמיטב יכולתו), יש שיטות שמושתתות על הטמעת אמונה ביכולת להתקדם ועוד. כמו כן, ראוי לציין שחלק מהילדים זוכים ללמוד בבית ספר רגיל ואף לעבוד במשרות מכובדות. הרעיון הוא להבין שקיים קושי, אך גם יש דרכים שמאפשרות להקל ולסייע לילדים להתקדם. כל ילד והדרך שמיועדת עבורו.

זכויות וקבוצות תמיכה

לצד העובדה שמדובר בהתמודדות מאתגרת עבור הילד, גם יש לשים לב להורה. כיום יש קבוצות ייעודיות עבור הורים לילדים בעלי שיתוק מוחין. בזכות הקבוצות ניתן לשאוב הרבה תמיכה, ללמוד מהתנהלות של הורים אחרים, לקבל כוח לקדם נושאים חשובים וכדומה. עוד ראוי לדעת שהמדינה באה לקראת, ועל כן חשוב לברר אלו זכויות מגיעות. לצורך הדוגמה יש סיוע ברכישת מכשירים מסייעים, יש מגוון פטורים שנוגעים לתשלומים, יש תמיכה כספית (למשל גמלת ניידות), יש סיוע כספי באבחונים ורכישת תרופות, יש סבסוד הסעות לבתי הספר (כולל מלווה), יש התאמות במבחני הבגרות ועוד. מכאן שמדובר בדרך ארוכה, אך גם בדרך מיוחדת ומלמדת, ועל מנת לעבור אותה בצורה מיטבית, ראשית מוטב לבחון האם ניתן להשיג פיצוי כספי משמעותי, וזאת כאמור בזכות הגשת תביעת רשלנות. רק בריאות והמון בהצלחה.

גלילה לראש העמוד